Extra aandacht voor “Na de Razzia”

Na de Razzia door Laurent Bidot en Arnaud Delalande naar het waargebeurde verhaal van Joseph Weismann.

Joseph Weismann wordt op zijn elfde van zijn familie gescheiden tijdens de razzia van Vél d’Hiv in juli 1942. Zijn ouders en twee zussen worden naar Auschwitz gebracht. Met een medegevangene ontsnapt hij door de omheining van prikkeldraad. Hij is een van de weinige overlevenden van de deportatie van Beaune-la-Rolande naar Auschwitz. 

Na de film La Rafle (2010) en de roman Après la Rafle (2011) baseren Bidot en Delalande zich op het verhaal van Weismann voor het aangrijpende en spannende album Na de Razzia. De in 1931 geboren man leeft nog steeds. In 1996 overtuigde lotgenote Simone Veil (zelf een overlevende van de Shoah) hem om zijn memoires te schrijven met de woorden: “Meneer Weismann, u hebt een herdenkingstaak te vervullen.” Aanvankelijk had Weismann daar geen oren naar. Hij ging ervan uit dat zijn verhaal enkel zichzelf aanbelangde. Uiteindelijk gaf hij haar gelijk en getuigde hij regelmatig over zijn avontuur in tal van scholen.

Van tekenaar Laurent Bidot verscheen nog maar weinig in vertaling. Glénat stopte na één deel de vertaling van het door Didier Convard geschreven Paradox. Bij dezelfde uitgeverij verscheen wel de complete vierdelige reeks De Lijkwade die hij zelf schreef voor de collectie De Zwarte Loge. Scenarist Arnaud Delalande schrijft heel vaak historisch gesitueerde strips. Voor de bij Daedalus verschijnende reeks Bloedkoninginnen schreef hij mee aan Catharina de’Medici – De Vervloekte Koningin en Eleonora – De Zwarte Legende. Andere reeksen van zijn hand zijn De Laatste KathaarRidder d’EonSurcouf en Viravolta.

Op de hoogte blijven? Wanneer het product terug op stock is, wordt u op de hoogte gesteld.